Cum ajunge România să dea clasă întregului continent, anul acesta: deja se vorbește de noi până în SUA
Țara noastră va reuși să obțină o performanță notabilă anul acesta, care ne va aduce apreciere și recunoaștere la nivel mondial. Este vorba despre faptul că redevenim grânarul Europei, datorită producției record pe care o vom înregistra.
Anul agricol 2022 se anunță a fi unul mai mult decât satisfăcător. Cel puțin în privința producției de grâu, vom reuși să batem recordul ultimilor cinci ani, anunță Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (SUA).
România reușește să se facă afirmată și prin lucruri bune
Conform specialiștilor în domeniu, 2022 ne va aduce o producție de porumb de 13,7 milioane de tone, cu 12% peste media ultimilor cinci ani.
„Porumbul din România a beneficiat de precipitații favorabile în zonele din sud și sud-est. Între timp, în vest, în regiunile din jurul Timișoarei și Aradului, producțiile au fost moderate din cauza căldurii și a uscăciunii, împiedicând astfel creșterea în continuare a randamentelor naționale. (…) Din cauza primăverii răcoroase și umede care a întârziat progresul culturilor de vară, recolta va începe mai târziu decât obișnuit în 2021/22. Porumbul este recoltat de obicei din septembrie până în noiembrie”, se menționează în raportul întocmit de americani, cu privire la anul agricol 2022, în țara noastră.
Performanțele agricole înregistrate de România sunt cu atât mai notabile, cu cât agricultorii noștri se confruntă cu o mare lipsă a investițiilor. Avem foarte puține sisteme de irigații la nivelul întregii țări, iar majoritatea lucrătorilor pământului se roagă la divinitate pentru ploi și pentru a reuși să recolteze ceva. Mai mult decât atât, e deosebit de important faptul că aceste cifre vin acum, în contextul sensibil al conflictului militar din țara vecină.
Piețele internaționale de cereale sunt perturbate de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, în condițiile în care, pe piața cerealelor, atât Rusia cât și Ucraina aveau o poziție strategică la nivel global. Unii analiști anticipează venirea unei crize alimentare, mai ales în țările dependente de importurile din cele două state implicate în conflict.
Din cate se poate observa și ne spune chiar și ministrul Agriculturii, românii nu se vor confrunta cu lipsa alimentelor și nici cu foamete, deoarece nu doar că producem pentru consumul propriu, dar putem și exporta surplusul.